08 maggio 2013

Profum di basili

Cuant che o jeri piçul mi visi che mi contavin che "Basili" al jere il non de cjavre che e veve puare mê none.
Ma a part ciertis divagazion, ancje tal gno ort di terace nol podeve mancjâ il basili.
Cheste plantute verde e profumade si pues traplantâle, spostantle di un vâs plui piçul a chel plui grant. Al è miôr metilu in zone di mieze ombrene e se si pues, dongje dai pomodoros cussì ju jude a tignî fresc il teren e ju pare dai pedoi. Cun di plui al varès di tignî lontanis ancje lis moscjis.
Lu vevi pastanât ancje l'an passât ma nol à rivât a passâ l'unvier parcè che al patìs il fret.
Jo lu dopri par fâ il "pestât furlan", version nostrane dal origjinâl gjenovês: al puest dai pignûi o met nolis e al puest dal formadi di piore o parmesan, o dopri formadi Montâs vecjo nostran. E par conservâlu, invezit di tignîlu tun vasut sot vueli, lu met vie tes vascutis de glace cussì cuant che mi covente un tic par une porzion di pastesute o tiri fûr dal glaçarot dome un cubut. Provait.

Ps: al è impuartant tirâ vie lis rosutis par ordin che a vegnin fûr in maniere che la plante e continue a menâ e a fâ fueis invezit che lâ in semence.

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